QGIS Atölyesi

Yer Cizenler olarak 14 Mayıs 2019 Salı günü Söğütlüçeşme’de bulunan dernek merkezimizde QGIS atölyesi düzenledik. YouthMappersITU, birçok üniversite öğrencisi ve üyelerimizin katılımıyla gerçekleşen bu atölyede QGIS`in kullanım alanlarından bahsedip çeşitli uygulamalar yaptık.

Aslında bu atölyede, Coğrafi Bilgi Sistemleri konusunda en önemli özgür yazılımlardan olan QGIS`in diğer yaygın ve ticari (ki ücreti gerçekten yüksek) yazılımlar ile aynı özelliklere sahip olduğunu ve ticari programlarda yapılan uygulamaların hemen hemen hepsinin QGIS`te de yapılabildiğini anlattık ve gösterdik. Açık kaynak kodlu bir yazılım olan QGIS ücretsiz olmakla beraber, her bir kullanıcı sürümlerin gelişmesine katkıda bulunabilir. Ayrıca verilerin paylaşılmasına, kullanıcıların programı modifiye etmesine ve yeniliklerin herkesin ulaşabileceği şekilde yayımlanmasına izin verir. Aslında bu, özgür yazılımın da tanımıdır. Özgür yazılımlar, tüm kullanıcılara yazılımı istediği gibi çalıştırma, değiştirme ve değişmiş halini tekrar dağıtma özgürlüğü sağlamaktadır. Yüksek, lisans ücretleriyle kullanımı sınırlanan ya da o teknolojiyle tanışmamıza tamamen engel olan ticari yazılımların yerine okullarda ve iş hayatında özgür yazılım kullanılması daha faydalı olacaktır.

Ticari yazılımlar, lisansı satın alınmadığı sürece kullanılamaz ve lisansı alınıp kullanılmaya başlansa bile ileride yapacağı yeniliklerden faydalanmak için kullanıcılardan ekstra ücret ister, özgürlüğümüzü kısıtlar ve bu yüzden Coğrafi Bilgi Sistemlerinin belki de yayılmasını engeller. QGIS ise bilgi sistemlerin önündeki en önemli engel olan yüksek fiyatları ortadan kaldırır.

Ayrıca bu teknolojiyi daha etkin kullanmamızı, kolay arayüzü sayesinde işlerimlerimizi rahatlıkla yapabilmemizi, programda eksik gördüğümüz yerlerin gelişmesine katkı vermemizi sağlar. Bizle rde bu sebeplerden ötürü QGIS’i neden tercih etmeleri gerektiğini katılımcılarımıza anlattık. Ardından da atölyemizde QGIS programında veri etiketleme, veri yönetimi uygulaması, vektör veri analizi ve rektifikasyon uygulamalarını gösterdik.

  • Veri Etiketleme

Atölyede yaptığımız uygulamalardan biri, elimizde Alaska eyaletine ait verinin içinde olan havaalanı öznitelik verisini QGIS kullanarak etiketlemek oldu. Elimizde bulunan verinin öznitelik bilgilerine göre bu etiketlemeyi genişletebilir veya görsel üzerinde değişiklik yapabiliriz.

Veri Üretimi

Atölyemizdeki ikinci uygulamada ise Güney Afrika’da eyaletlere göre nüfus yoğunluğunu bulduk. Yine öznitelik verilerinden yararlanıp yoğunluğu elde ettikten sonra veri üzerinde sınıflandırmasını yaptık.

  • Vektör Analizi

Cografi Bilgi Sistemlerindeki en önemli uygulamalardan biri de verinin analizidir. Atölyemizdeki uygulamada, Berlin’e ait OpenStreetMap verisini kullanarak, konut seçimi gerçekleştirildi. Yol, konut, AVM gibi birçok verinin olduğu bu uygulamada bize verilmiş olan birtakım kritelere göre bir ailenin ev alabileceği en uygun yerleri tespit ettik.

Rektifikasyon

Sayısallaştırma işlemi biz haritacıların sıklıkla yaptığı bir uygulamadır. Sayısallaştırma işlemi raster verilerin koordinatlandırılmasını gerektirir. Bu uygulamızda raster veri (.jpg uzantılı) olan Türkiye Haritası ile Yeni İstanbul Havaalanını kullanarak buraya ait görüntüleri QGIS`te bulunan eklentilerle koordinatlandırdık.

Uygulamaların da ardından, diğer ticari yazılımlarda bulunan çoğu uygulamanın QGIS’le de rahatlıkla yapılabildiği, arayüzün kullanımın kolay olduğu gibi, gelen katılımcılardan olumlu tepkiler aldık. Daha sonrasında QGIS’i daha etkin kullanmak için farklı uygulamaları da (Openstreetmap verilerinin QGIS üzerinde gösterimi ve analizleri gibi) bir sonraki QGIS atölyemizde yapabileceğimizden bahsettik. Atölye boyunca yapmış olduğumuz uygulamaların nasıl yapıldığını, uygulama verilerine nasıl ulaşacağını merak edenler için, tüm bunları daha sonraki yazılarımızda detaylı anlatacağız. Ama daha çabuk öğrenmek ve uygulamaları yapmak için mail atabilir, aşağıdaki linklere tıklayabilir veya derneğimizde bizleri ziyaret edip yardım alabilirsiniz.

#QgisAtölye  #etiketlemeveriyönetimi #sayısallaştırma #verianalizi

Bir cevap yazın