WeeklyOSM, haritanın dünyadaki yerini ve OSM evreninde yaşanan gelişmeleri özetlemeyi gaye edinmiş haftalık olarak yayınlanan çok dilli bir bülten. Fikrin temelleri, Alman OSM topluluğunun Temmuz 2010’da Wochennotiz adlı haftalık güncellemeleri içeren bir özet yayınlamasıyla atıldı. Topluluktan önemli ölçüde olumlu geri bildirimler alan blog, daha sonra MychOSM projesi kapsamında OpenStreetMap ile çalışan beş ülkeden temsilciler ile çok dilli yayınlanma sürecine girdi. Geçtiğimiz ay 10 yaşına giren blog, zamanla OpenStreetMap Vakfı tarafından alınan kararların topluluğa kolayca ulaştırılabilmesi ve yerel toplulukların seslerini duyurabileceği önemli bir mecraya dönüştü. Başlangıçta yalnızca Almanca ve İngilizce dillerinde yayınlanan blog, şuan 14 farklı dille haftalık olarak topluluğa sunuluyor.
OpenStreetMap’in temel ilkeleri arasında topluluk kaynaklı olması ve yerel bilgiye öncelik vermesi var. Topluluklar birçok farklı iletişim kanalını kullanarak kendi içinde bir standart yakalayabiliyorlar. Ancak uluslararası OSM standardında veri bütünlüğü sağlanması için topluluklar arası iletişim gerekiyor. WeeklyOSM tam bu noktada kilit bir rol üstleniyor.
Blogun Türkçe edisyonu olan HaftalıkOSM bir seneyi aşkın süredir Yer Çizenler gönüllüleri sayesinde üretiliyor. Geçmişte blogu bireysel emekleriyle ayakta tutmaya çalışan yönetim kurulu başkanımız Can: “WeeklyOSM’i toplulukla Türkçe olarak paylaşmak çok değerli. 2013’te çeviriyi tek başıma yürütmeye çalışıyordum ve bir süre sonra düzenli olarak yapamamaya başladım. Şimdi daha geniş bir ekiple daha güçlü bir şekilde üstlendik ve sürekliliği yakaladık.” diyor. Bültenin yayınlanmasına emek veren diğer topluluk üyelerinin yorumları ise şöyle;
- Eren: “HaftalıkOSM sayesinde herhangi bir bilgimin olmadığı topluluklar ve onların yaptığı faaliyetlerden haberdar oluyorum. Bazı haberler organizasyonumuzun gerçekleştirmek istediği projelerde esin kaynağı oluşturabiliyor. Ayrıca uluslararası mecrada sesimizi duyurmamıza yardımcı oluyor.”
- Aygen: “WeeklyOSM sayesinde yapılan etkinliklerden haberdar oluyorum. Ayrıca Dünya’nın çeşitli yerlerinden ilgimi çeken oluşumları, aktiviteleri ve insanları tanımama ve çalışmalarını incelememe vesile oluyor.”
Yer Çizenler olarak, OpenStreetMap hakkında Türkçe belge kaynaklarını zenginleştirmeye ve bültenler çıkarmaya devam etmekte kararlıyız. Türkiye’nin uzamsal veri altyapısının herkes tarafından ücretsiz ve özgürce ulaşılabilen bir değer olmasını hedefliyoruz. Bu süreçte siz değerli okuyucularımızı da katkı vermeye ve topluluğa katılmaya davet ediyoruz.
Bize çalışmalarımızda destek olmak isterseniz info@yercizenler.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.